Autor |
Zpráva |
Noxx
Rotný
|
 nosné řemení
Potřebuju nějaký odkládací prostor, ale taktická vesta mě příliš neláká vzhledem k špatné možnosti si někam zalehnout (nehci sumky na břiše). Koukal jsem se a u morrise mají BW nosný systém v olivové barvě za cca 350Kč (řemení, opasek, malá polní, sumka na lopatku, ještě jenda sumka). Zajímalo by mě jak to asi vypadá na 95tkových maskáčích. (jako dement/v pohodě/dá se to snést). Navíc potřebuju někam uložit krátké zásobníky pro AK. Popřípadě jakou, co nejlevnější českou alternativu zvolit. BTW Vejde se tento krátký točák do sumek pro SVD od ALPu nebo SPM?
|
03 říj 2009, 18:53 |
|
 |
|
Wrtak
Moderátor
Registrován: 28 bře 2008, 21:00 Příspěvky: 970 Bydliště: Stříbro
|
 Re: nosné řemení
POkud chceš zainvestovat, jdi radši do MNS .... Co se týče toho BW řemení, neočekávej kvalitu a budeš vypadat normálně  ... A krátkej rohlik od AK se do sumek pro SVD vejde nádherně ...
_________________ Wrtak -- GSAS Vyhraješ, když porazíš. Ne když podrazíš !!
Mobile No.: 776 798 793 E-mail: Vrtak.Paramount@seznam.cz 33. Výcvikové středisko STŘÍBRO 57. Mechanizovaný pluk Františka Palackého
|
03 říj 2009, 20:07 |
|
 |
|
Mitchell
Major
Registrován: 16 čer 2009, 12:53 Příspěvky: 491 Bydliště: Coronado, CA
|
co nejakej blast/war belt s palsama + suspendry a ohazet si to sumkama dle potreby ? edit : http://www.militaryrange.com/zbozi/3695 ... c-armyshop napriklad tohle .. nebo nakej obyc duty belt ...
_________________ ENS Chuck Mitchell 1/ECHO/SEAL Team 1 1998-2003
|
03 říj 2009, 20:14 |
|
 |
|
Noxx
Rotný
|
pokukoval jsem po mns (ale cena toho BW mě trošku nahlodala:) ) Došel jsem k závěru, že vlastně můžu nejdřív koupit sumky na opasek a pak až postupně řemení a mns opasek. Ale, dají se sumky od SPM sehnat někde levněji než na armed.cz? Cena téměř 1000Kč za 1 sumku mi přijde příliš vysoká. Mitchel: nejde mi ani tak o cenu toho řemení, ale právě drahé sumky...
|
03 říj 2009, 20:24 |
|
 |
|
Wrtak
Moderátor
Registrován: 28 bře 2008, 21:00 Příspěvky: 970 Bydliště: Stříbro
|
Koukni na stránky ALPu, ceny za sumky se tam bohybujou kolem 600-700,- ale je to vyváženo kvalitou ... U SPM je bohužel e-shop mimo provoz ...
_________________ Wrtak -- GSAS Vyhraješ, když porazíš. Ne když podrazíš !!
Mobile No.: 776 798 793 E-mail: Vrtak.Paramount@seznam.cz 33. Výcvikové středisko STŘÍBRO 57. Mechanizovaný pluk Františka Palackého
|
03 říj 2009, 20:39 |
|
 |
|
reyes102
Armádní generál
Registrován: 26 črc 2009, 14:12 Příspěvky: 3071 Bydliště: Slavkovské Bojiště
|
Sleduj armyburza.cz a aukro.cz, poslední dobou se tam objevuje hodně sumek Alp i SPM. Ceny funglovek na Alpu jsou už podle mě férový, ceny SPM jsou přehnaný a nikdy bych za ty věci nedal ani polovinu tý ceny.
_________________ http://www.Sniperblog.cz
|
03 říj 2009, 20:59 |
|
 |
|
Tygr
Praporčík
|
Dáse na tym to http://www.armed.cz/takticka-vystroj/no ... -mns-2000/ nosit tento bágl http://www.armed.cz/takticka-vystroj/ba ... r-s-p-m-9/ když by se nadal mohlby někdo dat odkaz na nějakej bágl nebo malou polní co se na tym dá nosit.
_________________ Kdo nemá cíl nemůže trefit http://www.zaskodnici.xf.cz
|
04 říj 2009, 10:23 |
|
 |
|
reyes102
Armádní generál
|
Tohle se společně určitě nosit dá, protože to takhle půlka armády fasuje (bohužel) a navíc je to spolu asi i kompatibilní když je obojí MNS2000. Jinak pokud nemáš na řemení třídeňku náprdelák, tak můžeš pohodlně nosit každej batoh, pokud tu třideňku máš, tak s velkým batohem se to trochu hádá (ale jsou mezi námi i tací co to zvládaj...).
Naposledy upravil reyes102 dne 05 říj 2009, 19:35, celkově upraveno 1
|
04 říj 2009, 18:15 |
|
 |
|
Tygr
Praporčík
|
MNS2000.(bohužel)
Je špatný nebo proč bohužel?
_________________ Kdo nemá cíl nemůže trefit http://www.zaskodnici.xf.cz
|
05 říj 2009, 18:11 |
|
 |
|
reyes102
Armádní generál
|
Podle mýho názoru je to jen do plastu převedená ALICE, takže na 21.století žádnej zázrak. Ono vlastně všechno co v LIberci vyrobili je kopie něčeho, někdy vylepšená, někdy nedomyšlená. MNS2000 je skvělá myšlenka - můžete připnout cokoliv na cokoliv, máte sortiment sumek na všechny potřebný věci, je to z odolnýho materiálu atd. Ale všechno je to relativně dost těžký a taky nic moc pohodlí. Ať jsem měl cokoliv od SPM tak se mi to nenosilo pohodlně. Jinak průzkumáci fasujou slaňovací vesty MNS2000 a to je fakt BOHUŽEL protože ta vesta je doslova nanic. Takže třeba kámoš všechno co nafasoval hodil do skříně a koupil si za vlastní peníze výstroj od Alp-Army (stejně jako skoro každej voják kterej má chuť do toho investovat - a je jich hodně.)
Jinak jak už jsme napsal tak ten systém je použitelnej, ale Alp je podle mě lepší a levnější. Za cenu poskládanýho řemení od SPM, máte vestu z Alpu (funglovky cca 5000, použitý se dá obojí sehnat kolem 3500). Výhoda investice do řemení pro civilistu může být v tom, že to může dokupovat postupně, nebo to zkombinovat s neoriginální nebo zahraniční výstrojí - pak ta cena bude samozřejmě mnohem nižší než za vestu.
EDIT: teď koukám že byla v tom původním příspěvku chyba a moc to nedávalo smysl. Je to opraveno.
|
05 říj 2009, 19:33 |
|
 |
|
misi
Brigádní generál
|
mezi náma, co myslíš že je alp, to je taky okopčený  vesty jsou kopie britů atd  takže s tim kopírováním to laskavě uváděj na pravý názor. Jinak npp od spm je na velice vysoké úrovni. o čemž svěší to že jej používají speciální jedotky a avgánu. Prakticky se dá říst že ať vezmeš alp, nebo spm tak nerpohloupíš. obojí je na solidní úrovni. Jediná výhoda alpu jsou bágly, ty jsou velice dobré. dalo by se říct nejlepší co se dá koupit. Ale počítej že když to u nich obědnáš tak možná za půl roku ti to přijde(pokud zrovna nepřijde k nim někdo z ačr že topotřebuje, tak to čekáš třeba dalšího půl roku  ). U spm to máš do třetího dne pokud to je na skladu a nebo do tří týdnů  ke slaňovačce, tahle vesta byla vyvynutá pro chemiky na obědnávku ačr. ale je fakt že je naprd. Teď je otázkou co na ní řikají chemici, třeba si neztěžujou a sou s ní spokojený  v tom případě by plnila svůj účel  k mns2000 kvalitní nezničitelný věci. osobně jsme s nima na tisíc procent spokojenej a můžu je jenom doporučit. Rychle se do nich dá dostat, vše je promyšlený a vychytaný. takže pokud chceš řemení tak mns, je to nej co se dá sehnat.
_________________ život spočívá v tom, včas se dobře rozhodnout, na co se vysr*t ------ G36C - 168m/s M9A1 - 130m/s ------ Jsem členem teamu Plzeňská garda
|
05 říj 2009, 22:35 |
|
 |
|
reyes102
Armádní generál
|
Nechci se pouštět do diskuze ALP vs. SPM, toho je plnej net. Každýmu prostě vyhovuje něco jinýho. Jinak to že Alpový vesty vycházej z britskejch je pravda, ale mrkni na poslední serii věcí od SPM (hlavně bágly), to je do detailu okopčenej ALP, což nám jako uživatelům může být vcelku jedno... To že NPP používaj jednotky v AX možná bude tím že jim to nějakej generál koupil (a asi za to dostal i nějakýho kapříka). A jen málokdo má to štěstí že se dostane k TBV, nebo si koupí CIRASe. Co je pro mě ale pádnej argument, tak to že opravdu hodně vojáků nafasuje SPM věci, hodí je pod stůl a koupěj si Alp. Že by to někdo udělal obráceně jsem neslyšel. A to že se u Alpu čeká? No já jsem si zvykl. - Chceš zásobování? Dej se k armádě. Průzkum si vystačí. (cit.Generation Kill)
Jinak zpátky k řemení: Jo v současný době to není nic až tak špatnýho, jsou i lepší věci, ale na něco je zas řemení vhodnější. Takže pokud ho člověk sežene levně, tak neprohloupí.
|
06 říj 2009, 06:49 |
|
 |
|
Spirit
Štábní rotmistr
|
Tohle mě docela rozesmálo. Takže pokusím se opět uvést některý věci jak jsou v AČR. Nosné řemení od SPM Liberec MNS-2000 je prostě zkopčená alice s pár předělávkama, který o pár let dřív "vymysleli" už u Petrisu. Takže SPMko v podstatě vzalo dva již používaný výrobky, "přivlastnila" si ten způsob uchycení, otvírání apod. a dali to dohromady. Nic to ale nemění na tom, že pokud mám vybírat řemení v rámci AČR, tak jedině SPM, protože ALPový je taková náhražka a Petrisový se bohužel vyrabí ze špatné látky (taky je ale potřeba doplnit, že ten petris byl vyráběnej koncem 90. let!). Potom co se týče ALPu a kopírování britských assault vest. Z britských vest vychází téměř všechny "survival" taktické vesty na světě. Nejde tu o ALP nebo SPM, ale o firmy po celém světě, zabývající se výrobou taktického vybavení pro vojáky. Prostě téměř všichni vychází z výstroje od britů či amerikánců, protože mají stále bojové nasazení někde v misi a reklama žije. Co se pak týče kopírování SPMka od ALPu. V posledních letech SPMko kopíruje snad všecko, co ALP vynese ven ze dveří fabriky. Všem doporučuju prolítnout stránky ALPu a potom si stáhnout na SPMku jejich katalog pro rok 2009. Budete se divit kolik "nenápadně" stejných produktů tam najdete. Třeba taková zajímavost. SPM okopírovalo od ALPu jejich batoh TL98 s UV. Ten batoh je fakt na oko stejnej, akorát je použit jiný materiál a nemá patentovaný odhazovací systém. Dále je na ALP batohu na víku proužek látky s drukem na kterém je přišitá fotoluminescenční páska (tzv. tygří oko). SPM to okopírovalo taky, akorát tam tu fotoluminescenční pásku nějak zapomněli dát - takže je tam ten proužek látky úplně na ho***. Tady vidíte, jak to u SPM chodí. To stejné aktuálně okolo TBV. Jestli jste byli na Dnech NATO, tak tam ve stánku SHK bylo origo ALP TBV (nová UV vazba, odhoz apod.). Ve stánku vývoje materiálu byla absolutně totožná kopie od SPM (prý nová balistická vesta) - pravděpodobně však neměla patentovaný rychloodhoz jako je u ALPu. Dále bandalír UV ALP vs. NPP-06. Kromě materiálu, spon a rozměrů uni vazby najděte rozdíl. Prostě vzali ALPáckej bandoš a přešili to do kabátu SPM. A k tomu, že ho používají spešláci v AX, tak to proto, že SPM víc lobovalo. Tady vůbec nejde o to, co vojákům sedí, ale kdo nahoře dostane kapříka a pár českých navrch. Např. u 43.vmpr se fasuje NPPčko, ale nejeden člověk si za vlastní peníze kupuje ALPa, protože NPP nemůže skrze materiál a komfort vystát (osobně jsem si pořídil NPPčko pouze na zkoušku, sumky na zásobníky otřesný-zásobníky se špatně vyndávají, univerzální sumky na houby-jsou menší a nemají dořežené víko pro uzavření sumky, akorát ty granátovky nepotentovali). ALP ale není jediná firma, od které si vzali předlohu. Např. vesty pro VP jsou předělaný TV z Mars Jevíčka. Takže sečteno podtrženo... ALP vyvine luxusní výstrojní součástku a SPM to zkopíruje, ale ty stěžení výhody daného výrobku už neudělají, protože jim v tom případně brání patent nebo jsou jako číňani a je to dělaný na oko (viz. fotoluminescenční páska).
Pro misi: Vysvětli mi tady, kde jsi došel na to, že slaňovací vesta SPM Liberec MNS-2000 je pro chemiky!? To je novinka i pro mě.
PS: K dodacím lhůtám u ALPu. Jo to je jejich problém. Oni jsou totiž malá firma, kde nejsou schopni vyhovět vojenskému a civilnímu sektoru zároveň. Jednou šijou vesty, potom bágle a pak sumky atd. V podstatě nic nešijou zároveň, a tak se stává, že si člověk objedná vestu a čeká na ni půl roku.
_________________ "AUDI, VIDE, TACE - Poslouchej, dívej se a mlč!" - motto zpravodajské služby KVHS Rota Hloubkového Průzkumu https://www.facebook.com/KVHS.RHPz
|
07 říj 2009, 16:03 |
|
 |
|
misi
Brigádní generál
|
o tej vestě jsem to četl v diskuzi a i se o tom bavil s jednim člověkem a bylo mi toto řečeno. A momentálně uvažuju že do příštího jatra koupím jednu její modifikaci (ne na airsoft - i když je možný že jí budu nosit s vz95  ) k diskuzi alp vs spm jsem si řekl svoje a stojim si na tom. osobně a i z ohlasů lidí co mají věci od spm tak je to dobrý a neztěžujou si na to takže když by jsem kupvoal něco tohodle typu tak jdu do spm. Navíc mam nepodloženou informaci že spm dodává vesty na slovensko (v maskování digital les) o serióznsti firmy alp svěčí i ty jejich čekací doby. každá normální firma když je po jejím zboží dlouhodobější velká poptávka kterou neni schopna pokrýt tak zvíší výrobní kapacity. čehož alp není schopen, takže už jenom z tohoto důvodu by jsem si od nich nic nekoupil. A tyhle problémy se táhnou už pár let, takže alp je poměrně neschopná firma. Jinak ty vesty jsou prekticky totožný, možná proč vám to nevyhovje je proto že máte věci od alpu tak si nechcete srát na vlastní zahrádku  :D:D
_________________ život spočívá v tom, včas se dobře rozhodnout, na co se vysr*t ------ G36C - 168m/s M9A1 - 130m/s ------ Jsem členem teamu Plzeňská garda
|
07 říj 2009, 21:34 |
|
 |
|
reyes102
Armádní generál
|
A budu si rejpat  Ne, hele ať si každej nosí co mu vyhovuje (chhudák ten co musí nosit co nafasoval  ). Tahle diskuze původně byla o MNS řemení a to je na AS určitě slušný. Nezničitelný to je dost, sumky člověk taky sežene nejrůznější, takže myslím že dobrá volba. Slaňovačka pro chemiki? Podle mě blbost, kam by chudáci slaňovali? Řekl bych že to bylo tak možná pro šestku a chemici to v tý době měli maskovat... Marketing Alpu řešit nebudu, holt na Ferrari člověk bude taky pár měsíců v pořadníku  , ikdyž je fakt že občas už je to hodně k naštvání. Jo a sice máme hlavně Alp, ale třeba já mám steheňák od SPM a ten se jim myslím fakt povedl, sice do pistolový sumky zapoměli dát ty plastový kolíčky na MNS, takže se to trochu hejbalo, než jsem to opravil a na celým steheňáku je víc suchýho zipu než mám na zbytku výstroje včetně nášivek, ale jinak jsem opravdu spokojenej.
|
08 říj 2009, 04:27 |
|
 |
|
misi
Brigádní generál
|
no hlavně by jsme vycházel z toho že tam je kapsa určená pro odmořovac balíček a pro gai autoinjektor. Nicméně jak mi to bylo podáno tak to posílam dál.
|
08 říj 2009, 19:11 |
|
 |
|
Spirit
Štábní rotmistr
|
Žes o té vestě četl v diskuzi na internetu, tak to neznamená, že je to pravda. Na netu najdeš totiž hodně blbostí. Ale přecejenom zlomek "pravdy" na tom je. Tehdejší 6.skss bylo možný vidět po boku chemiků v Iráku nebo 6. polní nemocnice. Příslušníci spec. sil z PV však nosili všechny insignie jako chemici nebo nemocnice (oficiálně se psalo, že součástí nemocnice je i několikačlenná bojová skupina pro její ochranu). Přitom ale spešláci byli vybavení MNS slaňovačkama/řemením, steheňákem (na něm ale bylo jiné pouzdro na pistoli než známe teď + UTON v koženým obalu) a pochopitelně PETRIS balistikou. To že lidi co mají SPM říkaj, že je to dobrý a že by koupili SPM zase, tak je to absolutně stejný, jako když člověk co má ALPa říká, že ALP mu vyhovuje a koupí si od něj výstroj znova (takže význam tohodle tvrzení je nulovej). Jediný co u SPM opravdu vychytali je jejich batoh 20l (ALP ale začal teď dodávat batohy SOURCE a ten jejich Patrol 35l je v kategorii menších batohů o nejeden level výš, než SPM 20l - samozřejmě, SPM20l je už nějakej ten pátek starej batoh). Pokud se však jedná o batohy většího obsahu, tak nejen já očekávám od batohu (který budu nosit zatížený po dlouhou dobu) v první řadě komfort. Tohle batohy SPM nenabízejí (proto se mimojiné třeba SPM 100l říká cosmodisc). Dále co se týče distribuce taktických výrobků českých firem pro OSSR v digitálu. No SPM sice taky udělalo několik verzí NPP ve slovenským digitálu, ale ALP dostalo kontrakt na desetitisíce kusů výstroje v digitálu (proto třeba také byl před nějakým časem problém s dodávkami výstroje ALPu do ČR). Abys tu zase neprskal, že si vymýšlím, tak ti tu příkládám několik fotek: http://www.12mpr.mil.sk/data/att/4228_obr2.jpghttp://www.12mpr.mil.sk/data/att/4228_obr4.jpghttp://www.12mpr.mil.sk/data/att/4229_obr4.jpghttp://i42.tinypic.com/vxym3s.jpghttp://i40.tinypic.com/jb1wdy.jpgJinak k serióznosti firmy ALP. Uvědom si (a všichni další), že ALP se řídí objednávkami ze strany ozbrojených sil. NE CIVILNÍHO SEKTORU! Šije to, co zadá armáda (je tím zavázána smlouvou). K objednávce ze strany armády udělá ALP právě několik kusů daného výrobku navíc pro případný zájem z civilu. Ale když si potom nějakej šmudla usmyslí, že chce vestu zrovna ve chvíli, kdy má ALP velkou zakázku od AČR na batohy, tak se není čemu divit, že si musí počkat, až se ty batohy došijou. Jinak dobrej vtip s tím, že si nechceme "srát na vlastní zahrádku". Kdyby SPM udělali dobrej kus výstroje, kterej mi zajistí to, co očekávám, tak si ho rád koupím. Ale zatím to "vždy" byla nepovedená kopie produktu ALP. Co se týče NPP06, tak jsem si taky říkal, že to možná bude fakt dobrý. Ale jenom co jsem to poskládal, tak jsem se nestačil divit jak moc je to na pytel. Je to pevný, drží to, ale když odzkoušíte stejně ušitej ALP bandalír, tak zjistíte, že ten ALP, byť je jednodušší (nemá např. na sumkách boční očka, není stokrát prošívanej, není tvrdá látka), tak je v oblasti používání mnohem uživatelsky dostupnější (nemusíte zásobníky ze sumek vytahovat trháním, univerzální sumky nemusíte mít naplněný po okraj aby vám chlopeň zajistila to, že nic nevypadne apod. - už jsem to psal v předešlým vzkazu). A nakonec... Že jsi vycházel z toho, že když je na MNS slaňovačce kapsa na odmořovací balíček a autoinjektor = chemická vesta, tak to je fakt pozoruhodná dedukce, Watsone  Proto tě asi překvapím menším objevením světa. GAI autoinjektor je věc stará skoro 30 let (tuším že je to vz.80) - různé náplně (dneska se setkáš s combopen s antidotem, mediject-morphine, diazepam). Je ale základní součástí výstroje jednotlivce, nejen chemiků, klidně i řidiče tatrovky co veze nábytek, když je nasazen v boji. Dále odmořovací balíček/souprava. Taktéž je to základní předepsaná položka pro jednotlivce (je tam dále např. osobní dozimetr, kapesní obvaz, IPB, zápisník s tužkou atd.). Takže tím, že jsou tam kapsy na tyto dvě věci rozhodně NEZNAMENÁ, že je to vesta pro chemiky. Jak už také napsal Reyes, kde by tak asi chemici potřebovali vestu na slaňování? Myslíš, že AČR zadala SPMku, aby vyvinuli slaňovací vestu pro chemiky a pro zbytek AČR chtěli nosné řemení? Domluvil jsem, howgh.
_________________ "AUDI, VIDE, TACE - Poslouchej, dívej se a mlč!" - motto zpravodajské služby KVHS Rota Hloubkového Průzkumu https://www.facebook.com/KVHS.RHPz
|
11 říj 2009, 11:49 |
|
 |
|
misi
Brigádní generál
|
nepovedená kopie produktu alp? kolik toho alp vyvynul vlastního? ano jeden kus, ty vesty co se vyrábějí jsou anglickými kopiemi  taže tu nemluv o produktch alpu jako o jejich vývoji  :D:D víš o tom velký hovno to že je internet plnej blbostí/blbců máš pravdu. třeba ty jsio toho příkladem a to že alp neni schopnej dodávat na trh rozumě? co je mi po tom že šije pro armádu. to je taky jenomzákazník jako já nebo ty. a že nám neni schopen dodávat tak ať jde do prdele. u neseriózního obchodníka si nic nekoupim slaňovačka. primárně byla určení pro chemiky. a její výrobu si zadala ačr včetně toho jak má vypadat a co má mít. takže když by jí vyrobil alp tak by jsi teď řikal že tu blbou slaňovačku vyrobil alp (teda neřikal páč by jsi tvrdil jak je to skvělá vesta a že jí vyrábí bezcybný a úžasný alp  - no lama jsi tak by to byla pravda) spm vyrábí špičkový věci. dodává 601 a tim by nekupovali nic co by bylo horší, zvlášť pokud jsou ceny na podobné úrovni. A na fotkách z avgáni vudíš na našich věci od spm a pochybuju že ldidi co jedou do reálného boje by měli něco špatného. takže akorát plkáš nesmysli
Naposledy upravil misi dne 11 říj 2009, 15:55, celkově upraveno 1
|
11 říj 2009, 15:39 |
|
 |
|
Werscajk
Moderátor
|
No, pokud chceš něco levného k 95 tak je tu možnost sehnat si nosné řemení od firmy PETRIS. Bohužel jsem zapoměl cenu. Jednou se mi ji podařilo vygooglit, ale nevzpomenu si. Akorát vim že to byla cca pětina ceny MNS-2000. Takže budeš muset pohledat. Zde je odkaz na PETRIS, ale bohužel tam cena není. http://www.petris.cz/katalog.php3?kat=3&podkat=4

|
11 říj 2009, 15:48 |
|
 |
|
Spirit
Štábní rotmistr
|
4 misi: Na tobě se příroda fakt vyřádila. Když teda ALP kopíruje věci britů, hoď semka linky britských vest, batohů, doplňků atp. dle katalogu z www.alp-army.cz akorát v DPM. Já ti poskládám takovej seznam ALP věcí od SPM. Souhlas? Klidně ti pak ukážu co ALP vyvinul vlastního  No netvrdím že jsem nějakej chytrák, ale kam se hrabu na tebe  Jinak proč je pro mě slaňovačka k ničemu? Když bychom se bavili o základní verzi, tak ji vyrobili s úložným prostorem na 2 zásobníky (i přesto, že desítky let je palebný průměr 4ks zásobníků do Sa vz.58). Bylo totiž počítaný s tím, že pod vestou bude opasek s dalšíma sumkama speciálně na každou věc. A tohle mi připadá zbytečný. Proč mít speciálně jednu sumku na jeden druh předmětu. Radši zvolím vestu s univerzálníma sumkama a hodím si do nich co potřebuju (a je jedno, jestli to bude PNV, světlice, nebo čutora). Takže "kopie britské vesty" (ostatní čtěte: TL98 fy ALP) nebo "vesta univerzální 2007 SPM" (ostatní čtěte: kopie vesty TL98) jsou na toto použití nejvhodnější. Co se týče slaňovacích možností MNS slaňovačky. Kolikrát jste kdokoliv při bojovém nasazení (nebo airsoftu) slaňovali? Možná tak "urňáci". Navíc nevidím problém v klasickém sedáku, který je plně postačující. A pokud si budeš dál natvrdle plácat svoje, tak si udělej čas na tuto diskuzi http://www.2vysadkovarota.cz/forum/viewtopic.php?t=5 Je to fórum 2. výsadkové roty - 43. výsadkového mechanizovaného praporu Chrudim AČR, kde je dost diskutujících právě z 43.vmpr. Parádní diskuze ohledně ALP, SPM a další výstroje. Do toho  ALP nedodává na trh, ale zejména do armády. Jejich produkty jsou holt zavedeny v katalogu AČR a jsou vázáni smlouvou na dané produkty - např. nemůžou je sami inovovat, nemůžou je volně prodávat pokud k tomu AČR nedá svolení apod. (všude kde je na ALP stránkách uvedeno KČM-katalogové číslo materiálu, tak jsou produkty, které jsou uvolněny armádou i k civilnímu prodeji). Seš z AČR? Jestli jo, tak myslím, že nemáš co řešit. Nafasuješ co zrovna je a pokud frčíš na misi, tak ti ušijou co potřebuješ. Jasně, slaňovačka MNS je pro chemiky protože je to skvělá vesta a má sumky na autoinjektor a odmořovací soupravu. Božééé  Jinak k tomu, že se to tahá v afghánu, že jsou to špičkový věci a že by přece v oblasti kde jde o život tahali špatný věci, neznamená, že je to opravdu supr věc. 601.skss tahá CIRASy se sumkama NPP (protože je holt nafasovali), NPPčka měli minule v kandaháru, protože je nafasovali ale na další nasazení si urychleně sehnali CIRASy, protože NPP v současném boji má bohužel nejednu nevýhodu (taktéž i ALP bandalír - proto ALP vyvinul TBV s patentem rychloodhozu a nové verze křížové uni vazby - je to podobný CIRASu, RICASu apod. - prostě současnej trend - čelní i zádová balistika a lehká po bocích). Výstroj je však drahá a všichni ví, že NPP/ALP bandalír je dnes spíš na způsob "aby se neřeklo", že TBV by bylo mnohem lepší. Kolega z PV měl možnost si TBV vyzkoušet a už pracuje na tom, aby ho mohl testovat na misi v AX, protože NPP06 za žádnou cenu na sebe nedá. Co se týče toho, že by nenosili v afghánu výstroj, která jim nezajistí tu nejlepší ochranu a užitečnost. Zkusím tu krátce popsat jak to funguje s armádníma objednávkama. Státy jako USA či VB, mají peníze na armádu. Takže jsou schopni okamžitě vyhovět potřebám armády, protože jim opravdu jde o to, aby vojáci "v první linii" používali nejlepší výstroj a měli vybavení na to, aby dosáhli v boji "vítězství". U nás je to ale trošku jinak. Vojáci řeknou, že potřebují tohle a tohle. Armáda (papaláši) to musí zvážit, jestli se to vyplatí. Pochopitelně na štábu se jim to nezdá a zajímají se o to, co z toho budou mít oni. Proč by se přece zajímali složitě o to, co vojáci zrovna potřebujou (oni jsou totiž někteří schopní dále používat treky 85 a kožený sumky - a to bez prdele). Než se teda dohodnou, že ano, tohle je pro naše vojáky dobrý, tak uplyne půl roku (to už jsou třeba potřeby vojáků kousek vedle). Potom se "vypíše konkurz" na výrobu daného produktu a začíná lobing. Nakonec to teda někdo vyhraje a něco teda na požadavky armády začne vyvíjet (další půlrok). Armáda si obědná neuvěřitelné množství toho druhu výstroje, protože si je jistá, že to je ta správná výstroj pro naše vojáky. Než se to všechno našije a dostane k uživatelům, tak uplyne dalších doba. A potom voják jede do afghánu s "novým" výrobkem a tam zjistí, že je to vlastně už nějakej ten rok zastaralej kus výstroje, akorát že ve vz.95 a v naší armádě novinka. Bohužel, NPP se fasuje dál, protože nic lepšího k mání v AČR oficiálně není (a když už to před 4ma rokama objednali, tak proč by se to nepoužívalo), MNS slaňovačky se taky fasujou, protože holt lepšího nic armáda sama nemá. Jen "vybrané" útvary se dostanou opravdu k výstroji kterou potřebují. Potom je zase věc co si dotyčný koupí sám ze svých peněz, když jede do míst, kde bude horká půda. Jenže ne každej voják je takovej maniak jako některý airsoftový modelky, aby utrácel nehorázný prachy za výstroj, takže to dopadá tak, že byť by lepší asi potřeboval, tak pokud vyloženě nepůjde o kejhák, tak na to se** a nosí to, co nafasoval. K tomu, že je styl bandalíru ALP/SPM starej je kvůli tomu, že konflikt v A-stanu se vyvíjí a výstroj k tomu taky. Tohle už je ale silnej offtopic, takže pokud máš nějakej rozumnej dotaz nebo podloženou informaci, klidně mi napiš na ICQ 237-572-384 nebo soukromou zprávu a můžem se o tom pobavit.
|
11 říj 2009, 17:54 |
|
 |
|
misi
Brigádní generál
|
znova a opět ke slaňovačce. Ano je naprd. To jsem už řikal  jinak nedělá se jenom varianta 2x1 zásobník, ale i 2x2 a nebo 1x3 a vedle je kapsa na věci. jinak k 43.vmp to že používají výhradně věci od alpu wm. Prakticky se tam na nic jionéího nedá narazit (že by taky lobbing?) ale to už zacházíme do spekulací do kterých nevidíme. A ještě menší připomínka. Ty píšeš " Jen "vybrané" útvary se dostanou opravdu k výstroji kterou potřebují." ano a je zajmavé že tyto útvary nosí věci od SPM  Jinak prej to neni OT alespoň podle moderátorů ne takže můžeme vesele debatovat dál. Akorát ty tu zase píšeš jedny a ty samí věci a mě se to už zase nechce psát znova. to co tu je novýho jsem doplnil.
|
11 říj 2009, 18:32 |
|
 |
|
Spirit
Štábní rotmistr
|
Čti pozorně. U slaňovačky jsem se bavil o základní verzi (a ta byla 2x1). Pochopitelně to pak přešili, protože požadavky uživatelů (když každej má 4 zásobníky) byly jasný. Takže se pak začala šít 2x2.
U 43.vmpr jde právě o vlastní investice do výstroje ALP. Na 102ce se taky fasujou MNS slaňovačky (protože tak to holt má armáda v tabulkách), ale běžně jsou k vidění vesty od ALPu. Pokud tu mám řešit výstroj do zahraničí, tak to je zase jiná kapitola. Na to má armáda zase jiný papíry.
Jinak "jen" vybranými útvary myslím 601.skss a již zrušený SOG. SOGaři chtěli medibag, ALP udělal ten co je na webu, potom zase měli jinou představu, tak udělal zase jinej typ. Chtěli modulární taktické vesty, tak ALP udělal SOG vesty přímo jak potřebovali. Chtěli chestriga, tak jim udělali chestriga (viděl jsem ho v olivě a kojotí hnědé) a nakonec potřebovali celotělovou ochranu, tak dali na ALPu do kupy TBV. 601.skss když si teďka mohla dupnout, tak taky šáhli po CIRASu. Akorát se běžně nedělaj sumky do kosy, takže si nechali nafasovaný z NPP. Kdyžtak mi ale napiš jaké vybrané útvary jsi měl na mysli.
Pokud to moderátorům nevadí, tak se klíďo píďo můžeme dál bavit o výstroji v AČR.
|
11 říj 2009, 19:10 |
|
 |
|
reyes102
Armádní generál
|
Slaňovačka není určená pro chemiky!!! Jak to vím? Zeptal jsem se výrobce. Dotaz na SPM píše: Dobrý den, na internetu jsem narazil na informaci že slaňovací vesta MNS2000 byla vyvinuta pro chemiky. Mohu Vás prosím poprosit o potvrzení, nebo vyvrácení této informace? Pokud byla tato vesta skutečně určená pro chemiky, tak v čem jsou její výhody pro tyto útvary. Pokud nebyla primárně určena pro chemiky, tak pro koho? Pro 601skss? Děkuji mnohokrát za Vaši odpověď. SPM Liberec píše: Dobrý den,
Píši Vám ohledně Vašeho dotazu na Vestu slaňovací MNS-2000 (Vesta taktická MNS-2000 číslo výrobku 900) . Jedná se o vestu, která byla v roce 2000 schválena jako celoarmádní součástka. Není určena jen pro chemiky.
Přeji pěkný den.
Veronika Štěrbová Asistentka ----------------------------------------------------- S.P.M. Liberec s. r. o. Dr.M.Horákové 632/5 Liberec 1, CZ-46001 Czech republic Tím nechci říct že Misi záměrně lhal. Prostě jsem jen uvedl tuto informaci na pravou míru. Co se týká vaší diskuze SPM vs. Alp, tak jak jsem říkal, do toho se nechci zamotat (jinak krásnej Flame). Jenom co mám teď novej batůžek Patrol 30l, tak opět malej zázrak od Alpu. (Jo a není to kopie ničeho, je to licenční verze od Sourcu).
|
12 říj 2009, 07:39 |
|
 |
|
misi
Brigádní generál
|
velice zajmavá odpověď  defakto neříká nic co by se nevědělo a neřikalo tady. ale nevyvrací ani to co jsem řikal a na tom si stále trvám. Slaňovací vesta byla původně určena pro chemiky. nicméně se používá všude. A mezi námi, co vc vojáci potřebují 4 zásobníky (do ní se vejdou) granáty (vejdou se tam) obvaz, nůž. Odmořovací balíček a autoinjektor proti nerovým plynům (gai) nic víc ve vestě naní zapotřebí pro použití u normálních jednotek mít ve vestě. Na záda si dáš camel bag a jsi vysmátej. Samozřejmě ptořeby speciálních jednotek jsou trochu jinde, ale taky jejich úkoli jsou jinde.
|
12 říj 2009, 14:26 |
|
 |
|
Spirit
Štábní rotmistr
|
Omlouvám se, ale už nevím jestli mám zase "pomoct" a vysvětlovat dál záležitosti kolem výstroje, nebo ne, protože Ty seš fakt borec. Nejdřív tu plkáš o tom, jak je to vesta pro chemiky, že to tak bylo dělaný už od prvopočátku. Schválně jsme ze srandy napsali na SPMko a ti jasně napsali, že je to celoarmádní součástka (což jsem tvrdil já - proto nechápu, proč ses tak protivně ohradil, že to pro tebe není nic novýho, když jsi tvrdil že je to vesta pro chemiky) a ty dál natvrdle sedíš na zadku s tím, že je to vesta dělaná pro chemiky a hotovo. Potom argumenty jako gai bo odmořovací balíček=chemická vesta byly taky luxusně úsměvný, protože kdyby jsi měl byť základní přehled, tak bys určitě věděl, že to nejsou žádný chemičárenský pitchovinky, nýbrž základní prvky výstroje jednotlivce. Už jsem si myslel, že to skončilo, ale ty ses teď překonal dalším "hlodem". Prej co vojáci potřebujou víc než 4 zásobníky, autoinjektor, obvaz, granát, odmořovací balíček, vodu a kudlu? Třeba PNV, RDST, lékárničku...mohl bych pokračovat do haleluja, protože pro dnešní nasazení vojáka-profesionála jsou požadavky trošku jinde, než za dob rudé hvězdy. Já třeba voják jsem a do slaňovačky bych se fakt asi nesbalil. To by muselo jít o cvičení ve stylu "turbokomplexák" ve Vyškově při KZP, jinak asi ne... Holt, nechám tě v tvých vesmírech, protože nemáš o používané výstroji a vybavení ani páru. Určitě se dál věnuj airsoftu a žij jak chceš, ale s diskuzema o nošené výstroji v AČR už radši přestaň. Alespoň jsem osvětlil několik faktů o výstroji a témat s tím spojených. Doufám, že se tu nebudu muset opět vypisovat a snažit se zamezit rozšiřování fámů, které tu misi píše. Nic proti tobě nemám, ale když něco neznám, nechám si poradit. Místo toho se tu urážíš, prskáš na druhý a seš otočenej... Až se naučíš slušně chovat, můžeme si ledascos vysvětlit...klidně počkám
|
12 říj 2009, 19:13 |
|
 |
|
misi
Brigádní generál
|
nemam ti co vysvětlovat, protože ty máš taky svoje mouchy. třeba že tvrdíž že spm všechno kopíruje od alpu a podobně, ale nepíšeš tu že ve skutečnosti to obě skopírovali. mylsim si že wm dost a nemam se co uči zvlášť od takový lamy jako ty. how jsem zkončil a radši táhni do prdele
|
12 říj 2009, 19:39 |
|
 |
|
Spirit
Štábní rotmistr
|
Nejhorší je srážka s blbcem (např. myslím si, že vím dost). Takže já radši půjdu i do té pr.ele, protože tady není pomoci 
|
13 říj 2009, 20:23 |
|
 |
|
Radar_PiBtl144
Major
|
jako dement Příspěvek o ničem => SPAM => Varování Wersc@jkEDIT: Troufám si nesouhlasit s udělením Varování, pouze jsem odpovídal na otázku uživatele Noxx, viz: Noxx píše: Zajímalo by mě jak to asi vypadá na 95tkových maskáčích. (jako dement/v pohodě/dá se to snést).
_________________ http://www.zeleznakoule.cz
Krav Maga & Hardstyle Kettlebell instructor
Naposledy upravil Radar_PiBtl144 dne 14 říj 2009, 22:47, celkově upraveno 1
|
13 říj 2009, 20:47 |
|
 |
|
Werscajk
Moderátor
|
Už jsem vás jedbnou vyzýval, aby jste se přestali hádat! Ještě jednou budu muste zasáhnout, tak to tady zamknu a popřípadně vyvodím důsledky! Tohle už je moc!

|
14 říj 2009, 18:26 |
|
 |
|
Zoidbee
Nadporučík
|
omlouvám se, že se tak blbě ptám, moc se ve výstroji neorijentuju, tohle je prostě pásek s MOLLE vazbou??
_________________ NEPROJDOU!!! ČSLA (80.léta) & Pohraniční stráž - rýnektynk
http://www.kvph.cz
|
14 říj 2009, 21:37 |
|
 |
|
|