Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 22 pro 2024, 18:47

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 137 ] 
Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
 NPP 06 
Autor Zpráva
Kapitán
Kapitán

Nový příspěvek Re: NPP 06
Koukni ještě po ALPácký verzi, co řikal kámoš, tak je prej pohodlnější na nošení i zapínání.

14 kvě 2012, 14:13
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky
Plukovník
Plukovník

Potvrzuju, že ALPáckej bandalír je opravdu lepší než NPP. Lepší vazba, líp se dává, líp se nosí, pohodlnější.

16 kvě 2012, 17:52
Podplukovník
Podplukovník

Uvidím ALP měl vždycky moje city takže jestli ho uvidím v inzerátu tak ho možná vezmu ale přece jenom by to vyšlo asi +- na 10K a to už je docela dost na to že nevím jak dlouho to u mě vůbec zůstane.Jinak kolik sumek se vejde na přední plát u NPP mám v plánu tam dát 3xtrojsumku na kosové zásobníky SPM,3xuniverzálku SPM,1x lékarničku na NPP od SPM nad to dvě granátovky od SPM a malou hrudní od alpu co vy na to ?

16 kvě 2012, 18:11
Profil ICQ
Štábní rotmistr
Štábní rotmistr

ALPáckej UV chestrig je sice pohodlnější, ale...jenže velké ALE. ALP, byť uvádí, že vyrábí pouze jednu univerzální velikost, tak tomu tak dřív taky nebylo. Celkem jsem se setkal s verzí M, L a XL (jako u NPP od SPM) - lišily se množstvím vazby, stejně jako u NPP. Mko bylo na 4 sumky a kousek (kterej se dal využít pro připnutí IBV), Lko na 5 sumek + IBV a XLko na 6 sumek + IBV. Jejich univerzální velikost, kterou jsou dneska ochotni dodat, je právě ono L. Jenže Lko od ALPu není rozhodně stejné jako Lko od SPM. Lko od ALPu je prostě o několik cm větší a je to znát. Nejde o výšku člověka, ale šířku. Takže pokud máte hubenější postavu, tak to prostě bude plandat a bude to znát. Co je u ALPu lepší, tak již zmíněné zapínání. U ALPu je totiž umístěno vepředu a ne jak u SPM vzadu na zádech.

ALP UV chestrig se dá nosit pohodlně za předpokladu, že v něm dotyčný bude mít pláty. Jinak prostě plandá, nebo to řešit nějakým "dodo" zmenšováním. Dá se to srovnat s ALP vestami. Prostě pokud nestáhnete záda, tak je ta vesta volnější. Zkoušel jsem i zádové kříže a ty, byť mají být pohodlnější na nošení, tak jejich velikost taky převyšovala moje prostorové dispozice.

Co se týče ceny ALPu. Pokud si člověk počká, ALP chestrig s pár sumkama se dal sehnat i za 5tis. Nebo nakupovat bazarový sumky a nosič si holt pořídit.

K NPP a možnosti počtu sumek. V podstatě totožné s ALP. Podle velikosti. Takže pokud chceš 3 sumky na zásobníky, 3 uni sumky a lékárničku, tak jedině XLko. Ale spíš si kup velikost aby na tebe nosič seděl a ne proto, aby se tam vešlo tolik sumek. Co se týče zádového kříže NPP, tak je tu stejný problém jak u ALPu. Nesmyslně velké.

A na závěr k té sestavě 3 zásobníkové sumky, 3 uni, 1 zdravotní, 2 granátovky a 1 hrudní ALP. Je to taková klasika, ale jelikož většina lidí má velikost M nebo L, tak buď redukují počet zásobníkových, nebo uni sumek.

Doufám, že pomohlo...

16 kvě 2012, 18:43
Profil Zobrazit autorovy stránky
Podplukovník
Podplukovník

Díky přesně na něco takového jsem čekal.Velikost budu brát L a jelikož si nakonec nechávám i vestu kterou budu mít na pochody a klasickou zelenou práci tak vyřadím jednu UNI sumku.

16 kvě 2012, 18:56
Profil ICQ
Štábní rotmistr
Štábní rotmistr

Ještě doplním pár info a několik postřehů.

NPP-06 je oficiálně zavedenou součástkou v AČR, takže co se týče nějaké věrohodnosti, tak je to asi lepší, než ALP UV chestrig. Já teda nějak nepřišel na chuť ani NPP, ani ALP UV chestrigu (měl jsem NPP s NPP sumkama, ALP UV chestrig s ALP sumkama a nakonec NPP s ALP sumkama). Když už bych ale chtěl nosič této kategorie, tak bych jako základ volil NPP a osadil to právě vhodnýma ALP sumkama. Proč?

U NPP zásobníkových sumek mi vadilo obtížnější vytahování rohlíků do kosy. Když jsem pak chtěl přebít, tak jsem ty zásobníky musel ze sumky NPP prostě trhat. Na druhou stranu, když máte otevřenou NPP sumku při nastřelení a běžíte, tak zásobníky nevypadnou, což se zase u ALPových může stát. Takže u zásobníkových sumek ALP/SPM je to 50/50 podle preferencí.

Co bych ale od SPM nechtěl jsou jejich uni sumky (u ALPu označováno jako UV kulometná). Nevím jakej idiot to u SPM vymýšlel (kopíroval), ale tady jednoznačně ALP. NPP je takový prd foremný, jsou menší, buď z toho věci vypadávaj, nebo je naopak člověk má problém vytáhnout, za mě: "Nebrat".

Co se týče granátovek, tak je to opět na osobních preferencích. ALPáckou granátovku dostanete v jedné velikosti na granát. Velikost chlopně (víka) si nenastavíte a je prázdné dno, takže když do ní vložíte něco jiného, než granát, např.malej nožík, tak vypadne (spíš propadne). Je to prostě skutečně udělaný na uragána. Zase pokud máte věc toho rozměru (GPS, PMR, foták), tak je to OK a navíc na tuto sumku stačí jeden svislej pás UV. U NPP granátovky sice máte dno, nastavíte si i výšku chlopně, ale zase je ta sumka zbytečně široká, protože zabere 3 svislý pruhy UV. Takže tam, kde dáte s přehledem dvě ALPácký dáte jenom jednu NPP.

Lékárničku (IFAK) bych volil rip away od SPM. ALP IBVčko sice dobrý, chytře udělaný, ale na NPPčku bude bez nějaké úpravy prostě lítat (pokud ale nevadí, tak klidně IBV). Já IBVčko na vestě řeším tím, že ho mám vsunutý pod pruženku a chlopeň univerzální sumky. Klasická starší NPP zdravotnická sumka je naprd, protože ji zase neodděláte - je na vestě prostě napevno. Je sice pravdou, že zraněnýho člověka ošetřujete materiálem z jeho vlastního IFAKu, ale kolikrát jsem si já z IFAKu chtěl vytáhnout něco sám pro sebe a byl jsem rád, že si sumku můžu vytáhnout a rozložit.

16 kvě 2012, 19:27
Podplukovník
Podplukovník

Nakonec jsem si našel i obrázek přesně toho co chci.
http://img7.rajce.idnes.cz/d0702/4/4919 ... .jpg?ver=0
Jinak SPMkové uničko jsem myslím v jednotce zahlídnul takže porovnám se svojím od alpu a uvidím.Ještě jednou Díky všem za rady

16 kvě 2012, 19:44
Profil ICQ
Plukovník
Plukovník

Ohledně NPP a sumek. Zásobníkový sumky (trojsumky) jsem zkoušel SPMkový na NPPčku. Teď mám ALPácký na TLku a tam, kde jsem měl problém u SPMka nacpat do SAčkový sumky M4kovej mag (konkrétně pmag s gumovým magpulovým vytahovákem), tak u ALPu nemám žádnej problém. Zase na druhou stranu je pravda, že když je sumka otevřená (ALP), tak mám větší strach o ztrátu zásobníku než u SPMka (viz. Spirit).

Dále vazba na NPP - ano, počet vazeb je závyslý na velikosti nosiče, co mě ale nejvíc zaráží je to, že kompatibilnost ALPových sumek na SPM NPP je cizí, ne-li sprosté slovo. Tím, že ALP nemá popruhy (tím myslím ty, co se provlíkají UV) tvrdé, tak se dají přehnout na polovinu a tím pádem se dají (i když ne zrovna pěkně) "narvat" na NPPčko. Když jsem vzal oproti tomu SPMkovou trojsumku, tak dát ji na NPP nebyl problém, protože popruh nebyl tak široký. Co z toho vyplývá? ALP sumky na SPM stuff - OK, ale naopak nic moc. Proč? Sumky budou na ALPové vazbě plavat (vl. zkušenost).

Ohledně sumek (konkrétně zásobníkových) podruhé - opravdu si nedokážu představit, jak pořádně zapnu sumku, ve které bude zásobník do kosy, když pořádně nešla zapnout se stanagovým magem s magpullem - berme vzato, že stanagovej mag i s magpullem je opravdu menší a kratší než kosovej. Sumka na kulometné pásy od ALPu? Naprosto super věc, strčí si do kapsy jak ALPovou, tak SPMkovou UNI.

Imho, ALP opravdu nepatří do starého "železa", i když je SPM nyní jediný prodejce vest a podobné výstroje. Vojáci, co jedou na mise už ví, co si mají vzít a řekněme si narovinu, NE VŽDY TO JSOU VĚCI OD SPM LIBEREC.

16 kvě 2012, 19:48
Kapitán
Kapitán

Zdrc, potřebuju rychlou radu ...
Kupuju NPP 06 ale jak mám vybrat velikost ? Má někdo velikostní tabulky ?
Dík.

"Faber suae quisque fortūnae"

28 kvě 2012, 19:18
Armádní generál
Armádní generál

Kdyby jsi radši napsal jak jsi velkej... to by ti pak mohl poradit kde kdo.
velikostní tabulky bejvaj u podobnejch věcí dost k ničemu.

28 kvě 2012, 19:26
Kapitán
Kapitán

Jop..
Výška 182cm
Obvod pasu 92cm
Obvod hrudníku 82cm
:-)

28 kvě 2012, 19:29
Armádní generál
Armádní generál

řekl bych normálně průměrný L

28 kvě 2012, 19:37
Kapitán
Kapitán

Děkuji ti, ó Vůdče :-)

28 kvě 2012, 20:07
Svobodník
Svobodník

Zdravím.
Taky mám v plánu nákup NPPčka.
Chci se zepta, jestli vzít Mko nebo Lko? (výška 182, obvod hrudníku 94, obvod pasu 80, do budoucna určitě budu chtít pořídit pláty)

Díky za odpovědi.

P.S: Vím, že už tu na to byly otázky, ale radši se zeptám, než abych v tom potom plandal (nebo naopak byl jak ve svěrací kazajce :D )

08 črc 2012, 10:56
Štábní praporčík
Štábní praporčík

Otázka nad tebou je uplně stejná :roll:

08 črc 2012, 11:03
Svobodník
Svobodník

Tu sem pochopitelně četl, ale já mám hubenější pas a širší hrudník :wink: :D
No dobře, sám sobě si uděluju FACEPALM :D :oops:

08 črc 2012, 11:07
Štábní praporčík
Štábní praporčík

:D jo u nosiče jsou 2 cenťáky na každou stranu hrůůza :D :D

08 črc 2012, 11:24
Rotný
Rotný

Zdar kluci,

delal jsem lehky research na netu ohledne domacky vyrobenych platu do NPP a zatim nic moc uspokojiveho (plech, karimatka, laminat, guma) - muzete sem dat jestli vubec a co pouzivate vy? Chtel bych se vyhnout pokuso-omylovani co nejvice. A pokud ma nekdo zkusenosti s timto:

http://www.anareus.cz/detail.php?id=2848

tak dudu moc rad za jakekoliv info.

Lukas

30 črc 2012, 10:27
Brigádní generál
Brigádní generál

Já jsem výrobu plátů řešil následovně ... vzal jsem velkou bednu, a z kartonu jsem udělal čtverec požadovaného rozměru a tvaru :) pak jsem vzal sploustu lepenky a bylo :) je to levnější a kupovat za 600 repliku plátů se mi nechtělo. Jinak esapi se dají sehat okolo 2500kč/ks občas i levněji :) ty český, pro který je to určený, jsou zkurveně těžký, ale dají se sehnat levněji

M9A1 - 130m/s
------
Jsem členem teamu Plzeňská garda

30 črc 2012, 11:07
Profil ICQ
Rotný
Rotný

Hele ten karton/lepenka zni asi nejlepe - moc diky za tip. Vidis, nejelegantnejsi a nejefektivnejsi reseni jsou vetsinou ty nejjednodussi:)

30 črc 2012, 11:51
Plukovník
Plukovník

Nemám sice ty od Pantacu ale čínský. Jsou dostačující. Jdou dutý takže neváží nic a drří tvar. Jsou lepší než jakýkoliv homodomo výrobek. Nebo kamarád nosil v neprůstřelce tenkou knížku.

30 črc 2012, 16:55
Brigádní generál
Brigádní generál

tak homodomo se to dá udělat dobře :) jde o to co máš za materiály a tak ... viděl jsem i to, že tam narval týpek gumu a kevlar :) hlavně výhoda je ot, že tě to stojí jenom to co máš doma a chvíli čas ... dkyž si s tím vyhraješ, tak je to použitelný ... a cena 00 nic

M9A1 - 130m/s
------

30 črc 2012, 22:31
Profil ICQ
Poručík
Poručík

Ještě bych dodal že standartní ESAPI (snad jen Ska do L NPP co si pamatuju) do NPP nenarvete, bo v českým kocourkově do NPP patří pouze atypický pláty :D

30 črc 2012, 23:05
Brigádní generál
Brigádní generál

jo, do npp patří nějaský ty TBO pláty, bo jak je to označení ... mají stejnou odolnost jako esapi, ale váží tušim 4kg (esapi S 2,08kg ) ... pokud se pletu, tak mě opravte ... Co se týče toho jaké tam dát pláty, tak hodně lidí řikalo že Ska tam jdou.

M9A1 - 130m/s
------

31 črc 2012, 22:09
Profil ICQ
Poručík
Poručík

Jestli byslíš ty TBO7 ocelovy za 800 tak ty tam nepasujou.. Ty co se k NPP porizovaly tak byly lehci jednou je snad i nekde nabizeli v omezenym mnoztvi...

31 črc 2012, 22:24
Brigádní generál
Brigádní generál

ty jo, já měl za to že do NPP se rvou ty TBO pláty ... tak asi moje chyba ... jinak kde je mají za 800kč?

M9A1 - 130m/s
------

31 črc 2012, 22:26
Profil ICQ
Poručík
Poručík

misi píše:
ty jo, já měl za to že do NPP se rvou ty TBO pláty ... tak asi moje chyba ... jinak kde je mají za 800kč?

Tak TBO X je obecny oznaceni bal ochrany podle CSN, takze tam pasujou ale specialne tvarovany.. Jinak ty ocelaky byli kdysi na militaryrange a po burzach je skouseli nekteri prodavat..

31 črc 2012, 22:59
Rotný
Rotný

Tak jsem to zrobil jak mi radil Misi - vzal jsem tvrdsi karton, vyrezal ho do pozadovaneho tvaru, oblepil cernou vodotesnou izolackou a je to super. Uvidime po par akcich ale i kdyby se to melo menit co 2 mesice tak to je porad OK.

02 srp 2012, 09:08
Brigádní generál
Brigádní generál

jako tohle jenejlepší .... včera jsem měl pláty pro npp v ruce a pavda, ty tbo pláty jsou něco jiného ... do NPP se dává ocelová deska, v obalu který je z jedné strany kevlar :D a je to těžký jak prase

M9A1 - 130m/s
------

02 srp 2012, 11:12
Profil ICQ
Plukovník
Plukovník

misi píše:
jako tohle jenejlepší .... včera jsem měl pláty pro npp v ruce a pavda, ty tbo pláty jsou něco jiného ... do NPP se dává ocelová deska, v obalu který je z jedné strany kevlar :D a je to těžký jak prase

Kevlar tam je kvuli odrazu kulky z plátu, tedy se dává na vnější stranu (jen tak pro doplnění).

SCX25 píše:
Tak jsem to zrobil jak mi radil Misi - vzal jsem tvrdsi karton, vyrezal ho do pozadovaneho tvaru, oblepil cernou vodotesnou izolackou a je to super. Uvidime po par akcich ale i kdyby se to melo menit co 2 mesice tak to je porad OK.

Taky tam mam jen karton. Bouhužel po jednom pochodu se zátěží jsou pláty na vyhození :D ... takže asi tolik ke kartonu (ale dobře to saje pot ).

02 srp 2012, 13:22
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 137 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další