Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 22 lis 2024, 09:28

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ] 
 Motor na střídavý proud 
Autor Zpráva
Poručík
Poručík

Nový příspěvek Motor na střídavý proud
Dnes jsem chvilku pozoroval RC modeláře a jelikož do toho trochu fušuji (ale opravdu jen velmi lechce). Tak mám otázku na ty skušenejší. Je nějaký rozumný důvod, proč se v AS zbraních nepoužívají motory na třídavý proud? Co jsem slišel v modelářských obchodech a od modelářů samotných,tak by měli býti podstatně výkonější než ty na stejnosměrný proud. (též jsou o něco dražší) Byl bych vděčný za vyčerpávající odpověď někoho zasvěceného. ;)

Nelíbí se mi projekt ČFA a nebudu ho podporovat!

10 črc 2010, 19:28
Moderátor
Moderátor

Nový příspěvek Re: Motor na střídavý proud
Pracujeme na tom, ale s výrobci to jde pomalu. Nejsem schopnej jim naslibovat 10000 kusový serie. Jak se to rozběhne ,bude to maso.

10 črc 2010, 21:13
Poručík
Poručík

No dobře to by mně zajímalo, proč se stim nezabývají třeba takový renomovaný firmy jako systema, který jsou v čele vývoje. Nebude problém třeba s tvarem? Všechny co jsem viděl na střídavý proud tak byli krátký tlustý a kulatý. (narážím na podlouhlej a částečně hranatej tvar dnešních softových motorků). Dále ještě doplňující dotaz, pokud by tyto motorky nastoupili, byl by to takovej skok, že by se i Magnum mohl jít zahrabat?

10 črc 2010, 21:30
Praporčík
Praporčík

Střídavý motorek menší na stejný výkon než stejnosměrný. ALe máš tu jeden malý problém. Z Baterie ti stále leze stejnosměrný a ten prostě musíš nastřídat - další zařízení, ne levné a ještě k tomu poruchové.
Rozběhový moment je u Stejnosměru taky lepší. NA to asynchron nemá. To je další problém. Aby se to vyřešilo dělají se pomocné vinut apd. Např u sekačky držíš rozběhové tlačítko. To není jen pojistka, ale i taková berlička pro rozběh střídavého motoru. To s taky musí vyřešit. Stejnosměr má své výhody Gor tam kde jsou krátké výkony. Semi atd.

21. průzkumná skupina "RAPAX"

***Koupím VRAK AK 74 SU***

10 črc 2010, 21:55
Profil ICQ
Podpraporčík
Podpraporčík

Ahoj jelikoz taky jsem modelar.. a myslim ze by to bylo velmi zajimavi nacpat do kveru stridak myslim ze z baterky napajet stridavej motor nejni problem :) nejhorsi je asi nacpat ten stridak do kveru kouknete treba na hobbycity tam je motoru spousta i regulatoru za par korun... akorat by me zajimalo jestli ma stridak dostatecnej kroutici moment aby se motor roztocil do natahnuty pruziny?? nebo by se muselo zajistit aby pruzina nezustala nikdy natahnuta?

M14 EBR Kart

11 črc 2010, 09:19
Profil Zobrazit autorovy stránky
Moderátor
Moderátor

Střídák to utáhne, použít by se museli motory pro auta. Na hobbycyty vhodný nemají. Jednám s jedním výrobcem tady v čr, regulátor se bude muset taky udělat extra.
Nebude to prdel, ale když to klapne, tak to bude fajne :-D

11 črc 2010, 11:15
Moderátor
Moderátor

Chlapi. Přiznám se, že jsem motor na střídavý proud nikdy v ruce nedržel, ale každopádně mě to velice zajímá. Můžete mi někdo prosím objasnit výhody oproti standardním motorům na stejnosměrný. Zatím tady čtu takové rozporuplné příspěvky "utáhne neutáhne" ad. a zdá se, že se střídavým přicházejí další nutné udělátory. Kam to všecko přijde?!

11 črc 2010, 12:46
Profil ICQ
Poručík
Poručík

No jasně musí přijít střídač (ten příjde na kabeláž akorát nevim jestli před nebo za mosfet) a pokud nebude nutný nějaký spešl jiný, než jaký mám v letadle (takový základní model nic spešl) tak by měl být přibližně stejně velký jako mosfet. No a jak už jsem říkal, nejpíš bude problém s tvarem.

11 črc 2010, 13:06
Plukovník
Plukovník

ještě bych měl dotaz kolikati fázové ty motorky jsou ??

11 črc 2010, 13:45
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky
Podpraporčík
Podpraporčík

to joseff: prosimte mohl by jsi mi objasnit jakej je rozdil ve stridaku pro auta a treba pro letadla/vrtulniky? ja si myslim ze se jenda o jeden a ten samej motor ale nevim... a naco robit spesl regl? nebylo by jednosu udelat ovladani k modelarskymu reglu? kterej je hotev ma hlidani napeti baterek aktivni brzdeni plus nejni moc drahej... :)

M14 EBR Kart

11 črc 2010, 16:42
Četař
Četař

vojtka píše:
ještě bych měl dotaz kolikati fázové ty motorky jsou ??

no 3f nebudou tipnul bych si ze by to v pripade stridavejch byli 1f pac s 3f si to jaksi neumim predstavit :-D :-D

11 črc 2010, 20:05
Moderátor
Moderátor

Tak motory jsou 3 fázové. Hlavní rozdíl v tom co je do letadel a do aut je v tom, že do letadel se používá rotační plášť do aut ne. Rozdíl mezi klasikou a střídákem je hlavně v tom, že střídáky nemají uhlíky. Při čím dál tím širším zavedení LiPol akumulátorů prostě klasický motorky nezvládají a kdo má pořád měnit rotory a uhlíky.
Takže ano doba střídáků je tu, otázka je jen to, kdo s tím začne. Nižší spotřeba, vyšší životnost, bezůdržbový provoz, vyšší možné otáčky, další elektronika navíc a problémy s rozběhem, to vše jsou střídavé motory.

11 črc 2010, 20:41
Podpraporčík
Podpraporčík

to joseff: no pokud je rozdil pouze v tom rotacnim plasti tak se da pouzit jakej koliv Inrunner Motor s dostatecnym vykonem a KV a tyto inrunner motory maj i na hobbycity a dneska jsem to jentak omeroval co by se veslo do motorove klece a najit se tam takovej tip opravdu da ted jiste uz to nevim ale myslim ze to byl tenhle kterej by se do motovi klece vlez plus ho tam nejak upevnit...
http://www.hobbycity.com/hobbyking/stor ... s_Inrunner
napadlo me nasadit na nej jakoby stejny telo jako ma normal motor proste si to vysoustruzit a freznout... no mozna to za dlouhy vecery skusim zas tak velka investice to nejni.. :) plus skusim zjistit jaka by byla potreba elektronika k normal stridavimu reglu co se pouziva v modelarstvi :)

M14 EBR Kart

11 črc 2010, 21:50
Moderátor
Moderátor

Ano, tahle motory se cpou převážně do aut, do letadel je povětšinou s tím rotačním pláštěm. Ten cos poslal by mělo být ono, jen musí být skutečně výkonný a největší problém je ho vůbec roztočit!!! To je ovšem už otázka extra reglu, to bohužel doma asi nedáš.

12 črc 2010, 20:06
Podpraporčík
Podpraporčík

Ahoj jj otom roztoceni prave vim :) ze to nema zadnej extre kroutici moment.... no par ruznejch reglu doma mam takze asi skusim na nejakym motoru jakej to bude mit kroutak :) jinak k modelarskymu reglu aby se dal zapojit bez prijmace tj aby se dal roztocit a regulovat staci normalni obdelnikovej signal coz se da udelat pomoci znamiho casovace 555 :)

M14 EBR Kart

12 črc 2010, 21:24
Podplukovník
Podplukovník

Můžu se zeptat jak to vypadá ?

09 zář 2012, 11:36
Profil ICQ
Nadporučík
Nadporučík

Hele mám jich doma hafo (právě z modelů), takže jsem nad tím taky přemejšlel, ale jiná otázka, k čemu ti to bude? Hlavní důvod, proč se používá v modelech, je ten, že mají vyšší účinnost, takže ušetříš hmotnost (celkem značný rozdíl), ale u zbraně ti muže bejt fuk, jestli má motor 100, nebo 50g. Krom toho, je to jen další věc, která se muže posrat - vzhledem k tomu, že k němu potřebuješ regulátor, případně něco, co bude převádět AC na DC. Kvůli kadenci? Není nic jednoduššího než použít silnější stejnosměrnej, nebo případně dát větší baterku.

Osobně mi to přijde zbytečné. Ale pokud by byl rozumný důvod ho používat, tak směle do toho. :)

http://www.airsoft-forum.cz/viewtopic.php?f=245&t=5307

09 zář 2012, 18:49
Profil ICQ
Nadporučík
Nadporučík

Bohuš píše:
Můžu se zeptat jak to vypadá ?

Jsou dva druhy, inrunner a outruner, In vypadá stejně, točí se hřídelka, u outrunneru se točí nejen hřídelka, ale i vnější plášť, mavají zpravidla menší otáčky a větší krouťák.

e: koukám, že je to již poněkud starší příspěvek, no nevadí..

09 zář 2012, 18:51
Profil ICQ
Podplukovník
Podplukovník

Asi jsem to špatně napsal vím jak vypadá stříďák.Zajímalo mě jestli joseff nějak postoupil nebo se na to vy... popřípadě nějaké postřehy.

09 zář 2012, 19:22
Profil ICQ
Moderátor
Moderátor

CharlitoCZ: stridak ma taky vyhodu v tom, ze nema uhliky, takze je temer neznicitelny, mohl by mit pri stejny zatezi mensi odber, takze baterie dele vydrzi. Dale by mohl mit lepsi kroutak a otacky nez nejlepsi klasicky motor, coz je dobry u vysokych pruzin.

BTW: Je potreba prevest DC na AC

09 zář 2012, 20:11
Nadporučík
Nadporučík

Jeff píše:
CharlitoCZ: stridak ma taky vyhodu v tom, ze nema uhliky, takze je temer neznicitelny, mohl by mit pri stejny zatezi mensi odber, takze baterie dele vydrzi. Dale by mohl mit lepsi kroutak a otacky nez nejlepsi klasicky motor, coz je dobry u vysokych pruzin.

BTW: Je potreba prevest DC na AC

jojo, přehodil jsem to :-) jsem si říkal že nemám DC svářečku :D

to je mi všechno jasné, ale stejně v tom nevidim rozdíl, já teda do nedávna stejnosměrné nikdy moc nepoužíval, ale tak ty uhlíky vydrží předpokládám relativně dlouho, náhradní jsem prodávat též viděl a zatim (co jsem tak pochopil) mi přijde, že výkony zbraní jsou dostatečný a motory jsou taky k mání na silný péra, resp. vždy jsem myslel, že jsme spíš omezení tím, co je max unosná rána a tím, co vydrží materiály, to že to neustojí motor mě nikdy nenapadlo (když bych nebral v potaz ty ceny "kvalitních" motorů).

Zkrátka si neumím představit reálné využití. Na druhou stranu jsi elektricky zdatnejší asi než kdokoliv jiný z nás, tak v čem je teda problém to zrealizovat? Stříďák ti klidně nějaký věnuju, jen bude potřeba udělat ten "obrácenej usměrňovač" a neměl by být problém ne? (minimálně jako experiment)

Stačilo by předpokládám sehnat vhodný rozměr a bylo by, dokonce by tam byla možnost regulování výkonu - jeden motor pro všechny druhy pružin (s nadsázkou).

Ale i tak tam nevidím nějaký hlubší význam, ani cenově by to nebylo příliš zajímavé.

09 zář 2012, 20:51
Profil ICQ
Moderátor
Moderátor

s lipol akumulatorem ti motor nemusi vydrzet ani rok. viz:
http://mansuet.ic.cz/as/motor/20110722_002.jpg

napr.: kdyz by sis mohl koupit motor, ktery ma stejnou kadenci se 7.4V lipol jako puvodni s 11.1V lipol a pritom to spotrebuje o 1/3 mene proudu, nechtel by jsi ho?

je hned nekolik problemu na realizaci, rada z nich se tu jiz vypsala.
- stridaky jsou kulaty, muselo by se vymyslet pouzdro aby to melo stejny rozmery jako dnesni motory
- pridani ridici elektoniky, ktera musi byt od zakladu udelana jinak nez do modelu, musi take resit maly kroutak pri rozbehu motoru, nejlepe aby se to veslo do pouzda k motoru, aby to bylo navenek totozne s klasikou
- samotny stridak pouzitelny pro airsoft v soucasne dobe asi nenajdes, takze dalsi vyvoj
- v nepozledni rade je problem cena, stridaky jsou v modelarine docela drahy z de by byly jeste drazsi, proto kdyby byla koncova cena takoveho motoru nad 2000kc, tak by to koupilo velmi malo dili v CR, takze to neni moc rentabilni.

ale samotna myslenka je to fajn a myslim, ze s tim casem nekdo prijde

09 zář 2012, 21:37
Nadporučík
Nadporučík

Chtěl, kdo by nechtěl že, ale pouze za předpokladu obdobné ceny - což by mohlo být v Číně i realizovatelné. Když neberu v potaz extrémy, tak velká většina model. motorů odtamtud pochází a značná část je i na slušné úrovni. Cenově to je přitom za pár kaček - nějaký slušný, malý, 250W motor s 30A regulátorem koupíš za 6-7stovek, nemám teda tucha, jaké hodnoty mají airsoftové motory, ale typuji to také tak kolem těch 100-150W? Možná jsem ale uplně mimo, neměřil jsem to - ale za pokus by to možná stálo :)

To, že to jednoho dne přijde je asi pravda a otázkou času, ale pokud by měl stát třeba kolem 2 tisíc, což ze začátku možná bude mnohem víc, pak to asi moc úspěchu nebude mít (určitě ne v čr), když mužeš koupit za půlku rozumný DC motor.

Ale jako jo, pokroku vpřed - třeba bez lithiovek už by běžný člověk taky nebyl a není to tolik let, co to ještě ani neexistovalo :) Už i do motorek začínáme cpát 4čl. LiFe, tak proč by ne stříďák do kvéru 8)

10 zář 2012, 08:33
Profil ICQ
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 23 ]